Černý Bez 50g
Detailní popis produktu
Latinský název: Sambucus nigra
Lidové názvy: Psí bez, Bez, Biedza, Pánbožkova apatieka
Popis a výskyt: Keřík dosahující cca 4 až 6 m, domácí v Evropě a Malé Asii. Kvete aromatickými bílými květy a zralé plody jsou malé, černé peckovice dozrávající koncem srpna.
Na začátku kvetení se odstřihuje celé květenství (vrcholce) a suší se rychle ve stínu. Čerstvé květiny mají intenzivní a pro někoho nepříjemnou vůni, která sušením částečně zmizí.
Účinné látky: Flavonoidy (rutin, kvercetin, izokvercitrin, hyperosid), deriváty kys. ferulové a kávové, malé množství silice. Plody: anthokyany, lavonoidy, org. kyseliny (jablečná, citrónová), sacharidy, silice. Semena obsahují kyanogenní glykosidy.
Účinky: Účinky jsou zejména potopudné - slouží k tzv. vypocení při infekčních chorobách typu chřipka či rýma. Sušený květ působí diureticky (močopudně) a používá se do čajových směsí k odvodnění organismu. Experimentálně byly potvrzeny protizánětlivé a mírné antimikrobiální a protivirové účinky. Plody se užívají podobně, i když jejich účinek je o poznání slabší. Je to ale dobrý zdroj vitamínu C, který slouží k výrobě tradičního bezového sirupu nebo vína. Využití však mají hlavně v potravinářství: bezová šťáva se používá k přípravě některých dražších ovocných džusů (např. z černého rybízu). Ve větším množství je bez mírně projímavý, podobně jako třeba švestky.
Kromě květin a plodů je celá rostlina mírně jedovatá. Při vyšších dávkách (zejména u plodů užívaných za studena) se může vyskytnout přeháněcí účinek nebo jiné trávicí potíže.
Sušená květina se používá v dávkách 2 – 3 g jako horký nálev (čaj), a to 2 až 3× denně. Z květin lze vyrobit i sirup.
Sbíraná část: Květ se stopkou, plod bez stopky (Sambuci flos cum stipite, Sambuci fructus sine stipite)
Sušení, sesychací poměr: Aby květ nezhnědl, je třeba jej usušit v co nejkratším čase. Nejlépe se suší zavěšený na provázku v průvanu nebo rozprostřený na čistém papíře či sítu (květem dolů a stopkou nahoru) v dobře větrané místnosti či u pece nebo topení. Nikdy květinu nesušíme na přímém slunci. Použijeme-li teplo umělé, nesmí teplota přesáhnout 40 °C. Správně usušené bezové květy mají světle žlutou barvu a typickou příjemnou vůni. Hnědé či zatuchlé odstraňujeme. Po usušení chráníme před vlhkem - stačí i jeden deštivý den a usušená květina zpět přijímá vlhkost. Při druhém dosoušení většinou ztrácí původní barvu, hnědne, a tím se stává bezcenným. Balíme do papírových pytlů. Plod sušíme i se stopkou na slunci nebo uměle při teplotě do 50 °C (pozor na připálení). Sušíme buď rozvěšené na provázcích nebo je rozkládáme na drátěná síta. Po usušení je třeba plody pročistit na sítech a odstopkovat. Plod bez stopky při sušení pouští šťávu a komplikuje sušení. Správně usušené plody bezu se neslepují a nebarví ruce. Příměs stopek je nežádoucí. Plody bezu balíme do pevných papírových obalů. Sušící poměr: květ 6:1, plod 8:1.
Doba sklizně: Květ: květen - červen, Plod: srpen - září
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.