Šípek 50g
Detailní popis produktu
Latinský název: Rosa canina
Lidové názvy: Divoký šíp, šíp, šípová růže, šipka
Účinné látky: Třísloviny (taniny), pektin, sacharidy, sorbitol, vitamin C (až 1,7 %), kys. jablečná, kys. citrónová.
Sbíraná část: Plod (Cynosbati fructus)
Sušení, sesychací poměr: Šipky sušíme co nejrychleji v tenké vrstvě na dobře větraném místě. Vhodná jsou hlavně síta, kde se k plodu dostane vzduch ze všech stran. Dosušujeme umělým teplem nepřevyšujícím 60 °C. Pozor, při vysoké teplotě se šipky připalují a černají. Takové je třeba ze sklizně vyřadit. Sušení urychlíme stisknutím plodu. Dobře usušené plody mají červenou barvu a při stlačení praskají. Šipky balíme do síťovaných nebo jutových pytlů. Sesychací poměr 2:1.
Doba sklizně: září - říjen
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.