Třezalka 50g
Detailní popis produktu
Latinský název: Hypericum perforatum
Lidové názvy: Trezalka, libeň, laskavec, svatojánská bylina, kořen matky boží, kvítě panny Marie, kouzelník, děravec, křižek, zvonek, prostřílevec, bylina sv. Jana, červený zvonek
Účinné látky: Malé množství silice (0,6-3 ml/kg), triterpeny, steroly, fenolické látky: kys. kávová, kys. chlorogenová, proanthocyanidiny, flavonoidy (2-4 %, hyperin, rutin, quercitrin, isoquercitrin), bioflavonoidy, barviva - naftodiantrony (hypericin, vzniká z emodin anthronu přes pseudohypericin).
Sbíraná část: Nať (Hyperici herba)
Sušení, sesychací poměr: Třezalku sušíme buď ve svazcích zavěšených na stinném a vzdušném místě, nebo rozložená v načechrané vrstvě do 10 cm. Sušení na slunci se nedoporučuje, protože nať mění barvu a zároveň ztrácí obsah silic. Během sušení otáčíme. Použijeme-li umělé teplo, teplota nesmí překročit 35 °C. Třezalka patří mezi dobře se sušící byliny, jen je třeba hlídat suchost nejen stonků a listů, ale i květin. Často se stává, že se nať s praskotem láme, ale květiny se ještě „mažou“. Puky květin usychají jako poslední. Dobře usušená nať musí být olistěná, mít svěže zelenou barvu a žlutý květ. Balíme do papírových a jutových obalů.
Doba sklizně: Červen - srpen
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.